Friday, October 7, 2011

Egg Tart yang sedap sangatt....

Egg Tart semasa masih dalam oven...sori yer... jaring atastuh tak sempat nak alihkan..hehe..:P

Amacam...cantiktak rupa egg tart saya nih? hehe.... kalau cukup bahan2 nyer buatnye amik masa setengah jam jer termasuk bakar dalam oven 20 minit... seedaappp.....

Sejak beli oven baruni, macam-macam masakan yang saya nak cuba.. hehe.. sebenarnya, haritu adik saya buat egg tart ni masa hari raya.. dia amik resepi kat internet.... macamni lah resepinya...

Portugese Egg Tart

Bahan-bahan untuk 6 biji (kalau nak wat lebih,juz tambah jer sukatan..)
  • 1 keping Puff Pastry
  • *Bahan-bahan A*
  • 1/4 cawan Gula Halus
  • 1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
  • 1/4 cawan Whiping Cream
  • 3 biji Telur Kuning
  • 1/4 sudu kecil Esen Vanilla

Cara-cara

  1. Panaskan oven, 200ÂșC.
  2. Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
  3. Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
  4. Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
  5. Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.
Resepi ni adik saya ambil dari myresepi .. boleh lihat kat http://www.myresipi.com/top/detail/722 ..so, husband saya suruhlah saya wat pula egg tart ni.. kata dia mana tahu leh wat niaga... hehe.. saya pon wat jelah.. simple jer wat nya..senang sangat...husband dan anak-anak suka sangat makan... hehe.. sempat lagi tapau pergi ofis.. manatau ada member2 nak tempah kerr?? hehe..

9 comments:

Princess Solehah said...

nampak sedaplah :) boleh cuba lepas ni hehe

fieda said...

alamak nora...sama la plk oven kita..akak pun baru beli masa nk raya aritu..tp kelakar mula2 guna wat biskut raya..habis hangit sbb tak pandai guna lagi..pastu baru ok dah...brp suhu nora guna wat kue ni..?pastu puff pastry tu ada jual ke...?

**Nora** said...

Princess Solehah : cuba jangan tak cuba..buatnyerr pon senang... :)

kak fieda... oven ni adik kita yang kerja kat kl yang belikan...dia kata ada offer... samaler kita..masa memula pakai oven ni.. habis hangus biskut cornflakes kita... tapi lepastuh kita agak2 sendiri jerk.. macam egg tart ni..kita ikut suhu yang sama 200' , api atas bawah, bukak kipas.. 20 minit.. ikutjer arahan resepini.. :)tapi oven kena biarkan sejuk sekejap tau,, tak boleh terus bakar yang baru, takut hangus pulak yang kedua tuh...oven elektrikni kena pandai guna ...suhu pon kalau panas sangat leh rosak.. adik kita masa first beli guna dah pernah rosak dahh... diatak berenti2 bakar...cubalah kak fieda...sedap tau..kita buat tak guna mixer pon...

fieda said...

nora..itu la mula2 guna kelakar plk..kelam kabut...sbb cepat hangus oven elektrik ni..masa bersap tau..hahaha

oh ye..oven ni ada kipas ke..kt mana suisnya..kak fieda tak tau langsung ada kipas...

**Nora** said...

memang oven ni kalau panas sangat cepat hangus kak.. nak-nak time bakar kek... selalunya, bakar kek ambik masa 30-40 minit.. tp. tak boleh ikut sangat direction tuh.. bakar 20 minit dulu api atas bawah, p[astu adjust lagi 20 minit pakai api bawah jerk.. kalau yak, atas kek hangus.. pastuh oven berasap-rasap kalau terus bakar...

ernm kipas kat bahagian atas sekali oventuh kak... pusingkan ke kanan cam kita buat... atas suhu tuh... ke arah timur cam kita wat tuh.. nanti dia akan bunyi cam kipas cpu... kalau tak pasangpon leh gakz, tapi kalau bakar lama..mmg kita pasang...

fieda said...

ooo..paham dah...itu ler kak fieda kata suis atas skali tu untuk ape la plk sbb tak tau nk guna...

fieda said...

nora..puff pastry tu ada jual ke..?
nora jwb kt blog akak ye..takut lupe nk dtg sini balik tgk jawapan nora..

**Nora** said...

ok kak... :)

Nur Hasnira Halim said...

Akak sy xtau pn oven ni ada kipas...huhuhu